MSZP: Járjon fejpénz a háziorvosoknak minden beoltott ember után

Az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt, illetve azért, mert az állam nem köszöni meg a háziorvosok plusz munkáját, az MSZP érdekes javaslattal állt elő.

A kormányzati bejelentés alapján, a mostani szakaszban napi húsz, később a tömeges oltás idején pedig akár napi ötven oltást is be kell adni

– fogalmaz Ujhelyi István az online sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint az egészségügyi dolgozókkal történő egyeztetés során igyekezett felmérni, hogy tisztában vannak-e azzal, hogy a fenti számok (20-50 oltás/nap) mekkora többlet terhet jelent időben, elfoglaltságban és nem utolsó sorban bérezésben – hangsúlyozza az EP képviselő.

A magyar háziorvosok működését a TB finanszírozza, ahogy a “hagyományos” kötelező oltások beszerzését és beadatását is. A mostani vírus elleni oltóanyagok azonban kivételt képeznek, nem a TB támogatja, hanem a magyar kormányzat, így kívül esik a háziorvosok társadalombiztosítási szerződéséből.

A kormány -mint megrendelő- elvárja, hogy a háziorvosok mindennapi munkájukon felül elvégezzék ezt a nagyszámú oltást, de elfeledkezik egyeztetni az érintettekkel, megkérdezni őket, hogy hogyan szervezik meg, miből fogják megoldani – szögezi le Ujhelyi.

Éppen ezért az MSZP nevében követelem a kormánytól, hogy még a tömeges oltás szakasza előtt ígérjen, vállaljon, vezessen be egy oltási fejkvótát minden egyes háziorvos praxisa számára. 5000 Ft járjon, minden beoltott után, amiből a háziorvos tudja finanszírozni a saját maga és kollégái plusz költségeit, akik nyilvánvalóan a normális munkaidőn túl fognak nekünk segíteni

– Ujhelyi István.

Kiemeli, hogy nem jutalmat követel a háziorvosoknak, hanem a plusz munkáért plusz juttatást, azért hogy valóban el tudják végezni a többlet-munkájukat, vagy szükség esetén bevonhassanak másokat amellett, hogy elvégzik a napi feladataikat is.

Az uniós képviselő hivatkozott rá, hogy ez a kvótarendszer más országokban már sikeresen működik:

Írország, Románia, Franciaország, Anglia, Németország (ott emelt óradíj van bevezetve).

Fotó: Flickr
Forrás: Ujhelyi István Facebook-oldala