2600 milliárd Ft érkezik hazánkba, de a korrupciótól megvédeni nem lesz könnyű

Az uniós koronavírus utáni helyreállítási alapnak köszönhetően nagyjából 2600 milliárd forintot hívhat le a magyar kormány vissza nem térítendő támogatás formájában. További 3400 milliárdot kedvezményes hitelként vehetünk majd fel. Mi pedig mindent megteszünk azért, hogy megvédjük ezeket a forrásokat a korrupciótól – közli Cseh Katalin Facebook-oldalán.

Egy elkeseredett kommentelő reakciója:

Nagyon nagy hiba volt! Nem fogják tudni megakadályozni! Ezzel újra a Fidesz nyert!😪😪😡😡

Mások szerint az alap és a hitel összegét arra fogja felhasználni a NER, hogy kipótolják az államháztartási hiányt.

A támogatást a 2020. február 1-jétől megkezdett projektekre is lehet igényelni, amelyek megfelelnek a helyreállítási alap célkitűzéseinek.

Az eszközről szóló rendelet kimondja, hogy csak azok a tagállamok tarthatnak igényt forrásokra, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot és az alapvető uniós értékeket.

– EP sajtóközlemény

A közleményben leírtak szerint azonban nem egyértelmű, hogy az Európai Parlament miként kívánja megfékezni, hogy a pénzek ne kerülhessenek Fidesz-közeli illetéktelen kezekbe.

Az ülésen felszólaló Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a nemzetközi összefogásnak köszönhetően az európai történelem legnagyobb pénzügyi alapját hozták létre. Ugyanakkor a hazai kormány nem hallgatja meg az embereket, “mímeli a konzultációt” és trükközik a párbeszéddel. Nyilván való, hogy lopni akar. Éppen ezért ezt a pénzt közvetlenül az önkormányzatoknak és a civileknek kell juttatni.

Cseh Katalin rávilágított, hogy a kormány eddig még nem konzultált az önkormányzatokkal, hogy miként kívánja felhasználni a 2600 milliárdot – holott a helyreállítási alap egyik célkitűzése a városok zöld közlekedésének támogatása.

Kapcsolódó:

A Fidesz szerint az EU-s pénzek felhasználása “túlságosan átláthatóan” működik – ezért tűnik soknak a korrupció

Orbán vejétől is védi Cseh Katalin az EU-s forrásokat

Fotó: Flickr
Forrás 1: Cseh Katalin Facebook-oldala
Forrás 2: Európai Parlament sajtóközlemény