“Nemzeti Facebook-terv” helyett párbeszéd alapú európai szabályozást akar Donáth Anna

Átlátható, számon kérhető, párbeszéd alapú Facebook szabályozást akar Európának Donáth Anna összhangban az Európai Parlamenttel. Az EP képviselők hetek óta dolgoznak egy olyan javaslat összeállításán, amely biztosítja, hogy a tech cég ne élhessen vissza a felhasználók adataival.

Donáth -és az EP is- aggályosnak tartja a módszert, ahogy a Facebook kezeli a felhasználók által elérhető tartalmakat, reklámokat. Hiányolja a jogorvoslat lehetőségét is. Jelenleg nincs olyan független felület, ahol panaszt lehet tenni, ha felhasználót, kommentet, vagy oldalt némítanak, esetleg törölnek.

Az átlátható és számon kérhető működést egy európai szakmai hatóság felállításával képzeli el. A hatóság egyik feladata volna a Facebook algoritmusok ellenőrzése. A felügyeleti szerv ezt a funkcióját ahhoz hasonlatosan végezné, ahogy jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség is működik: ellenőrzi a készítményeket.
További feladata volna, hogy a felhasználói panaszokat fogadja és biztosítsa a jogorvoslat lehetőségét.

Miért nem a Varga Judit által erőltetett népi nemzeti megoldást támogatja?

Globális problémára globális válasz kell, a Facebook kérdését nem lehet tagállami szinten kezelni

– fogalmaz Donáth Anna Facebook-videójában.

Donáth utal rá, hogy ahová a Fidesz eddig betette a lábát, ott nem a szólásszabadság megőrzése volt a cél, hanem a szabadság eltorzítása. Kitért a Klubrádió esetére is. Persze ezek csak feltételezések, mert a kormány a mai napig nem hozott nyilvánosságra semmi konkrétat az üggyel kapcsolatban.

“Nemzeti Facebook-terv” helyett egy párbeszéd alapú európai együttműködést szeretne. Olyan megoldást, ami egyszerre tudja megvédeni a vélemény -és szólásszabadságot, egyszerre védi a felhasználókat, hogy azok adataival ne élhessenek vissza és közben nem rombolja le a Facebook üzleti modelljét.

Éljen a win-win állapot!

Fotó: Flickr
Forrás: Donáth Anna Facebook-oldala