Dr. Rékassy nem tudja, jelenleg ki hoz járványügyi döntéseket Magyarországon

Dr. Rékassy Balázs szerint érthetetlen, hogy a döntéshozók miért nem élnek a kontaktkutatás lehetőségével, pedig látható, hogy a védekezésben sikeres országok stratégiájának egyik fő eszköze.

Rékassy – orvos, egészségügyi szakmenedzser – mint szakértő volt jelen a pénteki COVID 2021 Vizsgálóbizottság aktuális ülésén. Kiemelt példaként említi Vietnám védekezését, ahol a kontaktkutatást 6 szintig vezetik vissza. Elmondása szerint ez a módszer nem igényel mély szaktudást, kitanítható, ám költséges.

Ezt az eszközt Magyarország az elején elengedte és máig nem sikerült megszervezni, pedig itt a 3. hullám. Főleg egy hullám elején volna kiemelten fontos feltérképzeni az átfertőzést – fogalmaz a szakember. Hozzáteszi, a jelenlegi tapasztalatok alapján kb. 1000 tesztelt emberből valamivel több, mint 20 ember fertőzött.

Általánosságban is beszélt az ország járványkezelési stratégiájáról

A doktor szerint a kormányzati kommunikáció elégtelen a megfelelő szakmai döntéshozatalhoz. Említette a polgármesterek helyzetét is, akiknek semmilyen információ nem áll rendelkezésére, hogy helyi szinten mérlegelhessék a szükséges lépéseket.

A tesztelés intézményét épphogy kielégítőnek tartja. Mióta a teszteknek hatósági ára van, azóta valamivel rendezettebbek a viszonyok – elmondása szerint.

Rékassy Balázs elégedett a kormány időben meghozott döntéseivel, de a társadalmi bizalom mértékét lesújtónak látja, mert az alacsony és nem javul. Ez utóbbit is elengedhetetlennek tartja a sikeres védekezéshez.

A szakértő –aki olykor Szlávik Jánossal is szokott közösen nyilatkozni– nem tudja, hogy jelenleg ki hoz Magyarországon járványügyi döntéseket. Hiányolja Szijjártó Péter mögött azt a szakmai csapatot, aki meg tudná mondani a miniszternek, hogy hány lélegeztetőgépet kell vásárolnia.

A COVID 2021 Vizsgálóbizottság minden héten asztalhoz ül, meghív szakértőket, akik tájékoztatják az ellenzéki képviselőket a szektorok állapotáról, meghallgatja azok véleményét és kikéri javaslataikat. Mindezt a közös, megfelelő döntéshozatal érdekében teszi. A meghívottak között szerepelnek a regnáló hatalom szereplői is, am ők nem élnek a szakmai konzultáció, igényfelmérés lehetőségével.

Forrás: COVID 2021 Vizsgálóbizottság, Dr. Rékassy Balázs előadása